30 marca 2008

Overclocking: Ako odomknúť nový Radeon HD3870

Na fóre TechPowerUp! sa ocitol video BIOS určený pre najnovšie grafické karty od AMD ATI Radeon HD3870. Tieto karty majú od výroby prednastavenú 775-megahertzovú frekvenciu GPU (alebo nastavenú na nejakú hodnotu okolo tohto čísla – závisí od výrobcu). Možno ich vytaktovať aj vyššie; s pokročilým chladením túto kartu s frekvenciou jadra na 800 MHz predáva napríklad TUL Corporation (Power Color).

obrazok Nový video BIOS však umožňuje bez problémov pretaktovať karty až na frekvenciu 862 MHz, čo je o 85 MHz vyššia frekvencia, než je pôvodne na karte prednastavená. Výkon karty tak môže vystúpiť až o 8 – 10 percent. Samozrejme, karty si potom vyžadujú lepšie chladenie, aby dlhodobo nepracovali pri vysokej teplote. Aktualizovaný BIOS v skutočnosti mení dividery v GPU, takže používateľ môže dosiahnuť frekvencie, ktoré dovtedy nemohol, a môže tak odomknúť plný potenciál karty. Karty údajne dokážu ísť až na frekvencii 900 MHz, no na takúto a vyššiu frekvenciu je už zrejme potrebné vodné chladenie.



Ako kartu pretaktovať

Aby ste mohli svoju novú kartu Radeon HD3870 úspešne pretaktovať, musíte si najprv stiahnuť BIOS z tejto adresy a stiahnuť si aj niektorý zo softvérových nástrojov na pretaktovanie (ako príklad použijeme AtiFlash) z tejto stránky. Následne treba nabootovať systém do prostredia DOS a uložiť si starý BIOS príkazom:

atiflash -s 0 oldHD3870bios.bin

Potom treba nahrať na kartu nový BIOS príkazom:

atiflash -p 0 -f HD3870new.bin

Po tvrdom vypnutí a zapnutí počítača (radšej ho treba po vypnutí pre istotu na chvíľu odpojiť z elektrickej siete) by karta mala byť schopná bez problémov fungovať na novej frekvencii. Zaujímavé je, že AMD v novom GPU karty pre stolové počítače podporuje PowerPlay, takže pokiaľ kartu nebudete pri práci s Windows využívať na zobrazovanie 3D, resp. 3D nároky na kartu nebudú priveľké, nemala by sa ani veľmi zahriať. Len v momente, keď sa na kartu kladú vysoké nároky, prepína sa na prednastavenú vyššiu frekvenciu. Túto frekvenciu môže používateľ nastaviť pomocou vlastnej utility spoločnosti AMD (ATI Overdrive) alebo pomocou známych nástrojov (GPU-Z, AtiTool atď.).






Žiadne komentáre: