10 marca 2008

Intel pripravuje 6jadrové procesory

Podľa marketingových prezentácií, ktoré sa objavili na internete, spoločnosť Intel pripravuje šesťjadrové procesory s názvom Dunnington. Tie budú určené len pre servery a stanú sa pravdepodobne poslednými zástupcami starej architektúry pred nástupom Nehalemu.

Intel o tomto projekte zatiaľ mlčí, ale aj napriek tomu sa zahraničným IT webom podarilo získať zaujímavé informácie. Presný počet tranzistorov zatiaľ nie je známy, odhaduje sa však na necelé dve miliardy. S rozlohou 300 mm² sa Dunnington stane najväčším čipom x86 na svete, ale len dovtedy, kým sa na trhu objaví osemjadrový Nehalem.

Rovnako ako pri štvorjadrových procesoroch Intel dosiahne viacej jadier zlepením čipov s dvoma jadrami, v tomto prípade dá dokopy trikrát dvojjadrový Penryn. Pri takejto kombinácii už zachádza kapacita cache do naozaj extrémnych čísel. Každá dvojica jadier medzi sebou zdieľa 3 MB L2 cache, to znamená spolu 9 MB L2 cache a 16 MB L3 cache zdieľanej pre všetky jadrá.

Dunnington je určený pre platformu Caneland a spolupracovať bude s čipovou súpravou Clarksboro. Nové procesory zapadnú do serverového socketu 604 rovnako ako štvorjadrové Tigertony. To znamená, že šesťjadrové procesory sa objavia v zostavách s dvoma a viac socketmi.

Nakoniec spotreba Dunningtonov by sa mala vyšplhať nad 130 wattov a na trhu sa musia objaviť ešte pred procesormi Nehalem, môžeme predpokladať, že to bude približne v polovici roka.


Žiadne komentáre: